Na základnej škole v USA sa strieľalo, 18 detí mŕtvych

14.12.2012 Celý región

Newtown 14. decembra (TASR) -Najmenej 29 ľudí, z toho 22 detí, zastrelil dnes ráno miestneho času muž v základnej škole v meste Newtown v americkom štáte Connecticut. Informoval o tom internetový portál denníka Connecticut Post s odvolaním sa na zdroj blízky vyšetrovaniu.

Agentúra AP uvádza 27 mŕtvych, vrátane 18 detí. Núdzový telefonát polícia prijala o 09.41 h miestneho času (15.41 h SEČ).

Ak sa údaje potvrdia, pôjde o jeden z najtragickejších prípadov streľby na školách v histórii USA, kde sa tento rok už podobné prípady odohrali a vyžiadali si mnoho obetí.

Televízia CNN informovala, že medzi zastrelenými sa nachádzajú aj riaditeľ školy a školský psychológ.

Televízia NBC News bez citovania zdroja uviedla, že strelcom bola dospelá osoba, tiež už po smrti, vyzbrojená štyrmi ručnými strelnými zbraňami a nepriestrelnou vestou. NBC neskôr informovala, že v bydlisku strelca v štáte New Jersey sa našlo mŕtve telo jedného z jeho rodičov. Podľa CBS News sa medzi zastrelenými nachádza aj matka strelca, ktorá na škole učila.

Nepotvrdené správy hovoria aj o druhom strelcovi, nakoľko svedkovia zaznamenali desiatky výstrelov, informovala televízia CBS. Redaktor CBS uviedol, že podľa predbežných informácií bol strelec otcom jedného z detí.

Na televíznych záberoch z miesta činu bolo vidieť políciu a záchrannú službu, a taktiež rodičov utekajúcich smerom k budove školy, odkiaľ rýchlo odvádzali svoje deti. "Bolo to príšerné, každého zachvátila panika. Z budovy vychádzali žiaci celí od krvi," uviedla očitá svedkyňa.

Priestor okolo všetkých škôl v meste Newtown následne uzavreli, uviedli miestne zdroje. Základnú školu v mestskej časti Sandy Hook navštevujú deti od materskej škôlky po štvrtý ročník, teda vo veku od päť do desať rokov.

K streľbe sa oficiálne vyjadrí aj americký prezident Barack Obama.

Spojené štáty zažili tento rok množstvo vyčíňaní strelcov. Len nedávno, v utorok 11. decembra, sa stal masaker v Oregone, kde páchateľ spustil paľbu v nákupnom centre. Zabil dvoch ľudí a seba.

Najkrvavejší útok sa odohral v júli na polnočnej premiére nového filmu o Batmanovi v štáte Colorado, keď bolo zabitých 12 ľudí.
 
 
 
 

Vyberte región